ORC-ID Nedir?

Bazı yazar isimlerindeki benzerlikler ve kadın araştırmacıların evliliğe bağlı olarak soyadlarının değişmesi, isimlerin yazılış biçimlerindeki farklılıklardan dolayı bir akademisyenin tüm yayınlarına toplu olarak ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle; bilimsel çıktıların yönetiminde doğru veriler kullanılamamakta ve bir yazar ya da bağlı olduğu kurum ile ilgili yapılacak analizler hatalı sonuçlar vermektedir. Bir araştırmacıya ait çalışmaların toplu olarak görüntülenebilmesi ve analizlerde doğru verilerin kullanılabilmesi için akademisyenlerin kimlik tanımlamasının yapılması zorunlu bir hal almıştır. 

Open Researcher and Contributor ID (ORC-ID), uygulaması farklı yayınevi ve paydaşların desteği ile başlatılmış ortak bir girişimin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Amaç; tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait araştırma çıktılarının tamamının tek bir hesap altında toplanmasıdır. Ayrıca ORC-ID sistemler arası iletişimi sağlamakta ve kimlik doğrulama imkânı sunan uygulama geliştirme ara yüzleri (API) sunmaktadır.

ORC-ID, bireysel araştırmacılar için kullanılan özgün ya da kişiye özel tanımlayıcıların  merkezi bir kaydını tutar. ORC-ID diğer yazar tanımlayıcı sistemlerle arasında açık, şeffaf bir bağlantı mekanizması oluşturarak, akademik iletişimde uzun zamandır devam eden isim belirsizliği sorununu çözmeye adanmış kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. ORC-ID, URL bağlantısı ifade eden benzersiz, 16 basamaklı bir tanımlayıcıdır. Örneğin, https://orcid.org/0000-0002-3973-4664. ORC-ID bağlantısı, ORC-ID web sitesinde temsil ettiği yazarın profiline bağlantı kurar. ORC-ID hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz. https://orcid.org/

ORC-ID Neden Kullanılmalı?

  • Yazar adının belirsizliğini ortadan kaldırır ve araştırma çıktılarınıza doğru bir şekilde atıf yapılmasını sağlar. Bu, diğer akademik faaliyetlerin yanı sıra, araştırma çıktılarınızın üniversite Kurumsal Akademik Arşiv Sisteminde derlenmesini sayılacağı anlamına gelir.
  • Akademik kariyeriniz boyunca sizinle birlikte olur ve akademik platformlarda sizi temsil eder.
  • Farklı iş akış süreçlerine verimlilik katarak size zaman kazandır. Örneğin, bir hibe başvurusu veya makale başvuru formu doldururken biyografik veya bibliyografik verileri tekrar tekrar yazma ihtiyacını azaltır.
  • Hibe ve makale başvurusu için giderek daha fazla bir gereksinim haline gelmektedir.
  • Makaleler, veri setleri, performans çalışmaları ve hatta hakem değerlendirmeleri gibi çok çeşitli araştırma çıktıları ve etkinlikleri ile bağlantı kurabilir.
  • Açık kaynak kodlu olduğu için diğer akademik hizmetlerle entegre edilebilir. Örneğin; UMRAN ve İHÜ Kurumsal Akademik Arşiv Sistemi ORC-ID aracılığı ile entegre edilmiştir.
  • Profil oluşturmak hızlı ve kolaydır.

Kimler ORC-ID’ye İhtiyaç Duyar?

Bir araştırma yapan ve yayınlayan tüm üniversite personeli veya öğrencisi ORC-ID’ye sahip olmalıdır.

ORC-ID hesabı oluşturmak ve daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.